Op 7 december 2014 zat Paul Spies, directeur Amsterdam Museum, model bij de Amsterdamse Vereniging De Zondagsschilders. Dit gebeurde in het kader van de maandelijkse activiteit ‘Portret van een bekende Amsterdammer’. Van de ca. twintig toen gemaakte werkstukken zijn er hier drie afgebeeld: achtereenvolgens van Maartje Greeuw, Tineke Spruijt en Leendert Fransen. De aquarel van Maartje Greeuw, favoriet van Paul Spies, is tot 1 juni a.s. te zien in het Amsterdam Museum: een vorm van felicitatie aan Vereniging De Zondagsschilders met het 80-jarig bestaan in april 2015.
#020today: Zondagsschilders 80 jaar
Portret van Paul Spies in het Amsterdam Museum
In deze blog hebben we enkele vragen voorgelegd aan Thea de Haan-Tetteroo, coördinator van ‘Portret van een bekende Amsterdammer’, over deze bijzondere activiteit en over Vereniging De Zondagsschilders.
Hoe zou u De Zondagsschilders willen karakteriseren?
Het is een vereniging, in stand gehouden door actieve vrijwilligers, waar mensen zich elke dag onder begeleiding van professionele kunstenaars, kunnen bekwamen in alle facetten van het tekenen, schilderen, grafiek, beeldhouwen en ruimtelijk werken. Door middel van korte cursussen wordt aandacht besteed aan verdieping en moderne technieken. De financiële drempel wordt zo laag mogelijk gehouden. Door soms jarenlang lidmaatschap, is de sociale functie groot.
Is De Zondagsschilders vooral een organisatie van en voor leden of is het ook een podium om naar buiten te treden?
De vereniging treedt graag naar buiten, bijvoorbeeld tijdens de jaarlijkse aprilfeesten in de Nieuwmarktbuurt. Zo is er dit jaar op 26 april een grootse manifestatie, van de ateliers in ons gebouw aan de Geldersekade tot op de Nieuwmarkt, waar afgevaardigden van 22 groepen van onze vereniging in alle disciplines een demonstratie geven van hun kunnen.
Ook worden er buitenschilderdagen georganiseerd in Amsterdam en omgeving en ieder jaar tijdens de zomerperiode trekken ca. 25 leden er twee weken op uit, varend op een boot en verblijvend in een hotel.
De zondagse activiteiten ‘Kunst en Koffie’, een kunstlezing door een kunsthistorica, en ‘Portret van een bekende Amsterdammer’, worden enthousiast bezocht. Als er voldoende plaats is, zijn ook niet-leden van harte welkom.
Mede in verband met de subsidie van de gemeente Amsterdam wordt - sinds de oprichting in 1935 -ieder jaar een expositie gehouden, waarvoor ieder lid een werk kan inleveren. In samenwerking met de FABK, een destijds nationale amateurorganisatie, werd deze expositie georganiseerd in de Nieuwe Kerk. Vervolgens deed de vereniging dat zelfstandig in de Oude Kerk en de laatste 25 jaar in de Mozes & Aäronkerk. Helaas is deze nu voor ons gesloten en zijn andere grote locaties voor onze vereniging te kostbaar. Dit jubileumjaar is de jaarlijkse expositie te zien van 22 t/m 26 april op onze eigen ateliers. Daarnaast exposeren meerdere leden op vele plaatsen in Nederland, al dan niet in groepsverband.
Door middel van de korte cursussen, ‘strippenkaarten’ of een gratis proefles kunnen mensen kennismaken met De Zondagsschilders. Dit jubileumjaar kreeg elk lid een bon voor eenmalige gratis introductie voor geïnteresseerden.
Kunt u iets vertellen over de traditie van het portretteren van een bekende Amsterdammer?
In het Van Goghmuseum was een werkplaats waar één maal per maand op zondag een bekende Amsterdammer werd geportretteerd. Deze activiteit is in 1991 door De Zondagsschilders overgenomen en maakt nu dus al bijna 25 jaar deel uit van ons aanbod.
Er is inmiddels een lange lijst van bekende gasten die in de loop der jaren bij onze vereniging te gast zijn geweest. Voorbeelden hiervan zijn: Aat Veldhoen, Abbie de Quant, Alexandra Radius en Han Ebbelaar, Axel Rüger, Carel Alphenaar, Donald Jones, Drs. P, Ernst Veen, Ellen Vogel, Fabiola, Hanneke Groenteman, Harry Mulisch, Hedy d’Ancona, Henk van Os, Henk van Ulsen, Huub Oosterhuis, Ina van Faassen, Ivo de Wijs, Jacques Commandeur, Jenny Arean, Jenny Veeninga, Lex Goudsmit, Louis van Dijk, Majoor Bosshardt, Mart Visser, Merel Laseur, Nelleke Noordervliet, Nico Knapper, Rob van Reijn, Sanne Wallis de Vries, Sigrid Koetse, Simon Vinkenoog, Theodor Holman, Victor Löw, de burgemeesters van Amsterdam in de periode van 1991 tot nu, evenals vele wethouders en politici van de stad.
De geportretteerde gasten zijn dikwijls verrast om amateurs zo enthousiast en serieus aan het werk te zien. Elke geportretteerde wordt in de gelegenheid gesteld een werk naar eigen keuze mee te nemen naar huis.
57 keer bekeken