amsterdam museum

Amsterdam Museum blog

Govert Flinck na 400 jaar terug in zijn geboortestad

Op 25 januari 1615 werd in Kleef de schilder Govert Flinck (1615-1660) geboren. In zijn geboortestad wordt zijn 400e verjaardag gevierd met een tentoonstelling: ‘Govert Flinck: Reflecting History’. Met ongeveer 30 schilderijen en evenzoveel tekeningen en prenten geeft de tentoonstelling een doorsnee van zijn werk. Ori Gersht, hedendaagse fotograaf en videokunstenaar lees verder »

De opening van Transmission in beeld

Na maanden van voorbereiding was het moment eindelijk daar: de opening van 'Transmission'. Na een proost in de Schuttersgalerij kon voor het eerst de tentoonstelling worden bekeken – een bijzonder moment voor de 180 aanwezigen, onder wie veel mensen uit de transgendergemeenschap. lees verder »

#020today: 40ste Marathon van Amsterdam

Zondag 18 oktober: 45.000 sportievelingen lopen de Amsterdam Marathon. Deze editie in 2015 is een jubileum: het is de 40ste keer sinds 1975 dat de Marathon wordt gehouden, althans in de huidige opzet. Er waren enkele eerdere marathons, waarvan de natuurlijk de bekendste is die tijdens de Olympische Spelen in Amsterdam van 1928. Hier kijken we naar een hardloper in de… lees verder »

#020today: Halte Weesperplein 1980

Het stuk metro tussen Weesperplein en Centraal: ’t is 35 jaar geleden (op 12 oktober 1980) dat dit heftig omstreden tracé onder Waterlooplein en Nieuwmarktbuurt openging. Tot dan toe ging de eerste metrolijn, de metro-oostlijn, vanuit Zuidoost niet verder dan het Weesperplein. In 1980 was een monumentale draaideur van deze halte onderwerp van een schilderij van Siet… lees verder »

Aanwinst: Leren kaart van Nederlands-Indië

Soms krijgt het Amsterdam Museum zomaar iets prachtigs aangeboden. Zoals deze kaart van Nederlands-Indië, gemaakt in 1940. De geschilderde plattegrond zit vol met mooie details: een grote tijger en toekan, maar ook talloze kleine aapjes, vogels en huisjes. Let ook op de vliegtuigjes (toen nog heel modern), waarvan zelfs de schaduwen zijn geschilderd. lees verder »

Open dag in de restauratieateliers

De restauratieateliers van het Amsterdam Museum waren op zondag 27 september opengesteld voor publiek. Bezoekers van allerlei leeftijden, uit binnen- en buitenland, kwamen kijken naar de restauraties die in volle gang waren. lees verder »

#020today: Stoperaschutting Hugo Kaagman

In het Amsterdam Museum staan op de tentoonstelling 'Graffiti - New York meets the Dam' deze houten panelen, beschilderd door Hugo Kaagman. Ze waren onderdeel van een 60 meter lange schutting die van 1983 tot 1985 op het Waterlooplein stond. Daar werd in die jaren de Stopera gebouwd. lees verder »

#020today: Katten uit Parijs

Katten: in een stad als Amsterdam zijn ze het meest gehouden huisdier; in pakweg één op de zes huishoudens is een kat te vinden. ’t Zijn gezellige, eigenwijze huisgenoten, ze weten zichzelf te vermaken, vangen misschien nog eens een muis en in vergelijking met honden hoef je ze niet uit te laten en er geen belasting voor te betalen. Hier tonen we ter gelegenheid van… lees verder »

#020today: Zieke lieverdjes

Dit jaar bestaat het Emma Kinderziekenhuis 150 jaar. In het Stadsarchief is nu de tentoonstelling ‘Tussen Ziek en Beter. Verhalen uit het Emma Kinderziekenhuis´ en bij Ons Amsterdam verscheen de special ‘Zieke lieverdjes. 150 jaar Amsterdamse kindergeneeskunde’. Hier staan we stil bij enkele objecten van het kinderziekenhuis in de verzameling van het Amsterdam Museum. lees verder »

#020today: Nieuwmarktrevolte 1975

Dit jaar is het 40 jaar geleden dat de climax werd bereikt in de acties in de Nieuwmarktbuurt tegen de aanleg van de metro dwars door de buurt, een geplande weg op dit tracé en de gevreesde cityvorming. De inzet was een leefbare buurt met een vermenging van functies: wonen, werken, winkelen, leren en ontspannen. In de manifestatie ‘Nieuwmarkt 1975, Incident of… lees verder »

#020today: van zolderkerk tot museum

Vandaag, 22 september 2015, is het zo ver: de feestelijke heropening van Museum Ons’ Lieve Heer op Solder aan Oudezijds Voorburgwal 40. Het is de bekroning van een zes jaar durende ingrijpende restauratie en uitbreiding. Ondertussen bleef het museum open en steeg het bezoekersaantal tot 100.000 per jaar. Wie had dit ooit kunnen bevroeden bij de start in 1888 van dit lees verder »

#020today: Zaandam-Amsterdam in 1890

Vanwege de Dam tot Damloop dit weekend (19 en 20 september), het grootste hardloopevenment van Nederland, hebben we deze blog gewijd aan een Zaans item: het olieverfschilderij ‘Aankomst van het stoomveer uit Zaandam’ van Philip Sadée uit omstreeks 1890. Het Amsterdam Museum is er bijzonder mee ingenomen dat het dit werk in 2004 bij Veilinghuis Christie’s wist te… lees verder »