150.000 bezoekers heeft de tentoonstelling De Gouden Eeuw, proeftuin van onze wereld al getrokken. Wie nog wil komen kijken moet er snel bij zijn, want de einddatum is 1 september 2013. Daarna gaan vrijwel alle bruiklenen terug naar de afzender en veel van de eigen museumobjecten worden verplaatst of gaan naar het depot. Er is één object dat in elk geval op dezelfde plek blijft, waar het al sinds de opening van het Amsterdam Museum in 1975 ligt: een grote ‘vloerkaart’ van Amsterdam.
#020today: Vloerkaart van Amsterdam
Verstekeling op tentoonstelling Gouden Eeuw
Hoewel deze plattegrond onbedoeld deel uitmaakt van de Gouden Eeuw tentoonstelling, is hij daar prima op z’n plek. Duidelijk herkenbaar is de grachtengordel, gelegen binnen de Singelgracht, die er als een lang lint omheen ligt. De Singelgracht? "Ja", zegt de rondleider, "daarlangs liggen nu, van oost naar west: de Mauritskade, Stadhouderskade en Nassaukade. O, die kent u ook niet?"
Menig toerist blijkt enkele plekken op deze kaart te herkennen, zeker als iemand een handje helpt. Ook kinderen vinden dit een leuk spelletje, temeer als ze op zo’n plek kunnen staan. Nu sta je in het IJ, pas op voor natte voeten. Deze marmeren kaart beslaat een flink stuk vloer: ruim 5 bij bijna 6 meter.
Gemakkelijk te herkennen zijn natuurlijk Amstel, IJ, Rokin, Damrak, de Dam, de Singel en dan de drie hoofdgrachten, zoals bekend in alfabetische volgorde vanuit de binnenstad gezien: Heren-, Keizers- en Prinsengracht. Naast de waterwegen in zwart zijn de spoorlijnen weergegeven met koperen strips; zo is ook de spoorvertakking bij Muiderpoort te zien.
Verder zijn ook enkele belangrijke plekken aangeduid met koperen plaatjes, zoals het Centraal Station, de Oude Kerk, de Nieuwe Kerk, het Paleis op de Dam, de Nederlandse Bank, het Rijksmuseum, het Olympisch Stadion en het Ajax-stadion in de Meer, maar nog niet de Amsterdam Arena. Het Amsterdam Museum ontbreekt uiteraard niet.
De prachtig ingelegde vloerkaart werd in 1975 door de firma Deenik aan het Amsterdam Museum geschonken ter gelegenheid van de opening in het oude Burgerweeshuis. Dit bedrijf was de hoofdaannemer bij het grote restauratieproject dat negen jaar had geduurd. De kaart is ongetwijfeld geïnspireerd door de 17de-eeuwse, en later bijgewerkte, wereld- en hemelkaart in de Burgerzaal van het stadhuis (nu het Paleis op de Dam). Het is een document anno 1975, dat de bezoekers van nu nog steeds aanspreekt.
Kijk hier voor meer informatie over dit object.
6 keer bekeken