amsterdam museum

Blog Amsterdam Museum

Volg de laatste ontwikkelingen

Welkom op het nieuwe Hart!

Als je dit leest is het je waarschijnlijk al opgevallen: het Hart, de community-website van het Amsterdam Museum, zit in een nieuw jasje! Na een lange voorbereiding en uitgebreide testsessies is het dan eindelijk zover: de digitale verhuizing naar het nieuwe contentmanagementsysteem Ginger is voltooid. lees verder »

#020today: For Sail

Het is zover: Sail 2015 gaat vandaag van start. In de aanloop naar Sail heeft het Amsterdam Museum al rondgestrooid met blogs over Amsterdam Waterstad (gegevens onderaan). Vandaag gaan we terug naar Sail van 25 jaar geleden: onze toenmalige museumfotograaf en botenliefhebber Piet van Roemburg (1938-2005) maakte honderden foto’s van Sail 1990. Een selectie hiervan… lees verder »

Uitzicht vanaf Noordpier IJmuiden

Met Sail 2015 in aantocht staan we hier in enkele blogs stil bij maritieme topstukken die te zien zijn in het Amsterdam Museum. Als woensdag 19 augustus het spektakel van start gaat, zullen weer talloze Sail-liefhebbers de oevers van het Noordzeekanaal bevolken. Ons object van vandaag sluit hierop aan: de ingang van het Noordzeekanaal in IJmuiden. Op het schilderij… lees verder »

#020Today: Waterlooplein 1975

Deze zomer wordt gevierd dat de Waterloopleinmarkt 130 jaar bestaat. Er is nu een expositie over deze populaire markt met een honderdtal foto’s - van 1885 tot nu (Houtkopersdwarsstraat 6 / bij hoek Waterlooplein; t/m 29 augustus 2015). Hier staan we stil bij een schilderijtje uit onze museumcollectie van buurtbewoonster Rie Wouda-Letterie (1910-1979); we kijken naar… lees verder »

#020today: Eerbetoon aan Ellen Vogel

Vorige week, op 5 augustus 2105, overleed Ellen Vogel op 93-jarige leeftijd in haar woonplaats Amsterdam. Als eerbetuiging aan deze grootse actrice staat in de Amsterdamse Stadsschouwburg tijdelijk een bronzen buste van Vogel in de entreehal (ingang via theaterrestaurant Stanislavski), die vrij toegankelijk is voor publiek. Het is een van de portretten van Ellen… lees verder »

Voor Pampus liggen

Met Sail 2015 in aantocht staan we hier in enkele blogs stil bij maritieme topstukken die te zien zijn in het Amsterdam Museum. Vandaag is ons object het palmhouten model van een scheepskameel: een ingenieuze uitvinding uit ca. 1690 die ervoor moest zorgen dat schepen, na hun lange reizen op de wereldzeeën bijna weer thuis in Amsterdam, over de ondiepte Pampus konden… lees verder »

Het IJ in 1686

Met Sail 2015 in aantocht staan we in enkele blogs stil bij maritieme topstukken, die te zien zijn in het Amsterdam Museum. We gaan van start met een monumentaal schilderij (316 X 179,5 cm) met een uitzonderlijk hoog ‘Sail-gehalte’: ‘De Gouden Leeuw op het IJ voor Amsterdam’ uit 1686, een meesterwerk van Willem van de Velde de Jonge. lees verder »

#020today: bouwput bij Centraal Station

Een jaar geleden kocht het Amsterdam Museum het schilderij 'Bouwput bij Centraal Station' van Frans Koppelaar, specialist in Amsterdamse stadsgezichten. In dit werk geeft hij deze locatie weer naar de situatie zoals die was in juli 2013. Op het bruggenhoofd, dat de compositie domineert, was jarenlang een tijdelijk werkterrein voor de aanleg van de Noord/Zuidlijn. lees verder »

#020today: 'Gare du Nord' in de Waag

Tot en met 15 augustus 2015 is in het voormalig Anatomisch Theater in de Waag op de Amsterdamse Nieuwmarkt de tentoonstelling Gare du Nord te zien. Drie kunstenaars reflecteren op de geschiedenis van het theater en de functie die het had. lees verder »

Lourdes boven de rivieren

Heilig of niet, beelden vergaren stof. Tijdens een schoonmaakronde bleef de stofdoek van een van onze collectie-medewerksters achter een bijzondere vondst in de armplooi van een Mariabeeld haken. Zij ontdekte het resultaat van een onderonsje dat één van onze bezoekers met de moeder van God in onze IJzeren Eeuw-tentoonstelling had. lees verder »

Vogelvlucht

Wat zou Cornelis Anthonisz (1500 - 1561) genoten hebben van het kunstwerk dat de Japanse kunstenaar Taturo Atzu (1960) creëerde op het dak van het oudste gebouw van Amsterdam: The garden which is the nearest to god . In 1538 schilderde Anthonisz. zijn Gezicht op Amsterdam in vogelvlucht . Het is voor ons – bekend als we zijn met Google Earth – een vertrouwd gezicht:… lees verder »

'Ons Lieverdje'

Iedereen kent natuurlijk het bronzen beeld ‘het Lieverdje’ op het Spui, zo’n 100 meter van het museum. Vorig jaar december werd ons een eerdere versie in gips geschonken. Dit gepatineerde gipsen beeld vervaardigd door Carel Kneulman is zeer waarschijnlijk een van de eerste afgietsels van het origineel dat van klei was geboetseerd. lees verder »